20 Mart 2015 Cuma

Tifo salgını ve korunma yöntem

Tifo Nedir? Tifo, kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Çomağa benzer bir yapısı olan tifo mikrobu genellikle salgın biçiminde, yaz ve sonbahar aylarında görülür. Tifo kalbi, beyni, böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri, göz ve kulak sinirlerini etkileyen bir hastalıktır, bu nedenden dolayı önlem alınması ve bulaşmışsa iyi tedavi edilmesi gerekir.


tifo-salgını


Tifo Belirtileri: Hastalık, tifo mikrobu vücuda girdikten aşağı yukarı 7-15 gün sonra ortaya çıkar. Hastalığın ilk günlerinde yorgunluk ve baş ağrıları görülür. Fakat hasta yatmak ihtiyacını hissetmez. Birkaç gün sonra ateş yavaş yavaş yükselmeye başlar. İştahsızlık, baş ağrısı, burun kanaması, bronşit, mide ve bağırsak sorunlulukları ile beraber ishal görülür. İlk belirtilerin ortaya çıkmasını takip eden birkaç gün içinde ateşi daha da yükselir. Göğsünde karnında ve sırtında pire ısırığına benzeyen kırmızı lekeler belirir. Bu günler içinde tansiyon düşer, nabız da yavaşlar. Hastalığın üçüncü haftasında karın gerginleşir ve şişer. Dışkı ise yumUşaklaşır, bağırsak kanamaları görülebilir. Bademcikler iltihaplanmış, hasta zayıflamıştır. Üçüncü haftanın sonlarından itibaren, ateş düşmeye ve diğer belirtiler kaybolmaya başlar.


Tifo Nasıl Bulaşır? Tifo basili adı verilen bu mikrop, çoğunlukla tifolu hastaların dışkılarında ya da idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde ya da vücutlarında görülen deri döküntülerinde bulunur. Tifo salgınına, lağım suları karışmış içme suları ya da lağım suları ile mikroplanmış yiyecek maddeleri neden olur. Salgın daha ziyade yaz ve sonbahar aylarında görülür.


Tifo Tedavisi: Hastaya süt, yoğurt, ayran, güzelaf, meyva suları, limonata, portakal suyu, yumurta sarısı, yumurtalı çorbalar, iki kere çekilmiş etten yapılmış köfteler, sebze ve meyve püreleri gibi protein, vitamin ve karbonhidrat bakımından zengin besinler verilir. Bol su içirilir ve ilaveten, antibiyotik tedavisi uygulanabilir.


Tifo Hastalığından Korunma: İçme ve kullanma sularının denetimi, besin hijyeni, lağım ve kanalizasyon tesislerinin hijyen şartlarına makul duruma getirilmesi en önemli korunma yollarıdır. Tifo aşısı da net koruyucu olmamakla beraber % 51-67 oranında koruyuculuk sağlar. Bu nedenle tifo aşısı yaptırmak da yararlı olabilir.






Hastalığınızı bize danışın http://www.hastalikdanis.com/tifo-salgini-ve-korunma-yontem/

Hastalıklarla ilgili soru cevap, Sifali Bitkiler, Bitkisel Ürünler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder